GMO to choroby i obniżenie plonów?

Badania przeprowadzone przez amerykańskiego naukowca dr Charlesa Benbrooka ze stanu Oregon w USA dowodzą, że uprawa roślin GMO zamiast zmniejszać, w rzeczywistości znacznie zwiększyła zużycie herbicydów w USA, Brazylii i Argentynie. Soja modyfikowana genetycznie ma zaprogramowaną cechę niewrażliwości na opryski środkiem toksycznym Roundup firmy Monsanto, podczas, gdy owady i wszystkie inne rośliny na polu mają być wytrute Roundupem.

Dr Benbrook udowodnił, że w latach od 1995/96 do 2003/04 ilość oprysków Roundupem zwiększyła się w Argentynie aż o 58% średnio na hektar. W samym USA uprawa roślin modyfikowanych genetycznie zamiast zmniejszyć, w rzeczywistości doprowadziła do zwiększenia zużycia pestycydów o 63 tys. ton rocznie!

Zwiększające się zużycie trucizn rolniczych wynika wprost z uodparniania się zarówno chwastów jak i owadów na Roundup. Już w dziewięciu stanach USA rosną odporne na ten silnie trujący środek chemiczny chwasty, co zmusza amerykańskie rolnictwo do rzeczy niebywałej – zatrudniania tysięcy Meksykanów do wyrywania chwastów i niepożądanych roślin GMO ręcznie. Dzieje się tak, mimo stosowania coraz bardziej zabójczych pestycydów, takich jak 2,4-D i Dicamba. Warto pamiętać, iż firmy biotechnologiczne i będący na ich utrzymaniu naukowcy, także w Polsce przez lata powtarzali jak mantrę, że GMO to zmmiejszenie ilości stosowanych środków chemicznych. Miał to być koronny dowód wyższości roślin GMO nad tradycyjnymi.

Nie dość na tym, uprawy GMO miały odznaczać się większymi plonami od roślin tradycyjnych, co również okazało się tanim chwytem propagandowym. Wyniki badań przeprowadzonych przez uniwersytety USA w 1999 są druzgoczące dla GMO: soja transgeniczna przynosi plony mniejsze o 4%, a opublikowane w 2001 r. dane mówią nawet o utracie aż 10% plonów przy zwiększonych nakładach na środki chemiczne. W sierpniu 2004 raport naukowców amerykańskich doniósł, że wbrew obietnicom plony soi GMO od 1995 roku nie zwiększają się.

Koncerny biotechnologiczne w USA zaczynają przyznawać, że modyfikacja genetyczna roślin zaczęła „żyć własnym życiem”, części pierwotnej struktury DNA soi uległy w wyniku manipulacji „zamieszaniu”. Niepokojące jest to, że, soja transgeniczna zawiera już odcinki DNA, których nawet sami naukowcy nie są w stanie zidentyfikować co przywołuje wspomnienie baśni o Uczniu Czarnoksiężnika, który stracił kontrolę nad własnymi „wynalazkami”.

09.10.2011. 13:17

źródło: naturalnegeny.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: